18 Eylül 2013 Çarşamba

Keş ve Cevizin Buluştuğu Özel Bir Lezzet

 Size Bu Makarnanın Tarifini vermeden önce KEŞ in ne olduğunu bilmeyenlere anlatmak isterim.

  Keş, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir.
Yoğurt, tülbent bezi içinde iyice süzülür. Daha sonra bir ağırlık altında (taş) suyun atılımı tamamanır. Daha sonra elle şekil verilir.

  Bolu ve civarındaki şekli "sabun kalıbı" formatındadır. Yine bu yörede "katık keşi" adı verilen başka bir çeşidi de vardır. Şekli topaç şeklidir.Bu ürünü daha sonra özel olarak anlatacağım.

  Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması için de yoğun tuz içerir. Anadolu'nun birçok yerinde de kullanılmaktadır. Bazı yörelerde "kurut" adı da verilmektedir.

 www.abantkoypazari.com da taze keş bulunmaktadır.




Keşli Cevizli Bolu Yöresi Erişte Makarnası


Bolu Yöresi Keşli Cevizli Erişte

Malzemeleri:

• Çorba kasesi erişte

• 4 Çorba kaşığı ceviz

• 4 Çorba kaşığı rendelenmiş keş

• 2 Çorba kaşığı tereyağı


• 2 Çorba kaşığı çiçek yağı

• Tuz • Su



Yapılışı: Tenceremize su koyup kaynatıyoruz. 

Kaynayan suya
 
tuz ve yağ ilave ediyoruz.

 Erişteleri suya bırakıyoruz.

 Diğer tarafta keşi rendeliyoruz

, cevizleri iri parçalar halinde kırıyoruz

. Pişen erişteleri süzüyoruz.

 Servis tabağına önce keş ve ceviz karışımını sonrada 

erişteleri kat kat döküyoruz. Bu işlemi erişte ve karışımımız 

bitene kadar tekrarlıyoruz. Tavanın içine tereyağı koyuyoruz.

 Üzerine cevizli keşi ilave edip kızartıyoruz. Eriştenin üzerine 

bu karışımı döküp servise hazır hale getiriyoruz.Afiyet Olsun....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder